Thomas fik mod på uddannelse

Praktik gav Thomas mod på en uddannelse

Med hjælp fra projekt Kom i Gang fandt Thomas Rønvig-Henningsen en praktikplads hos en anlægsgartner. Praktiktiden overbeviste ham om, at han skulle begynde på uddannelsen

Thomas Rønvig-Henningsen har

fået en ny dagligdag, hvor han

planter træer, lægger fliser og går

til teoretisk undervisning.

I begyndelsen af august startede

Thomas på grundforløbet som

anlægsgartner på Jordbrugets

Uddannelsescenter – også kendt

som Beder Gartnerskole.

 

”Det er lige mig. Anlægsgartner

er helt sikkert et job, jeg kan se

mig selv i, ” siger Thomas. 

Han blev sporet ind på uddannelsen, da hans sagsbehandler på jobcenteret foreslog, at han blev en del af LO Aarhus og Aarhus Kommunes projekt Kom i Gang.

 

”Jeg har prøvet forskellige uddannelser, som jeg droppede ud fra, så jeg tænkte, at de kunne være en god idé for at få prøvet af, hvad jeg egentlig havde lyst til. ”

Inden den første samtale med konsulenterne fra LO Aarhus, Yvonne Christensen og John Liebach, havde Thomas selv tænkt, at han ville i praktik på en kirkegård.

 

”Efter vi havde snakket sammen, og de havde spurgt ind til, hvad jeg gerne ville, foreslog de, at jeg kunne komme i praktik hos en mindre anlægsgartner. Der ville jeg komme til at arbejde med flere forskellige ting end på en kirkegård.”

 

Var med til det hele

John Liebach kontaktede anlægsgartner Leon Askov i Tranbjerg og fik lavet en aftale om, at Thomas kunne få en praktikplads i otte uger.

”Jeg begyndte derude en dag, hvor de skulle omplante en hæk. Den stod i noget dårligt jord, så vi skulle plante en ny. Jeg gik derude sammen med en af de ansatte, Troels, og vi fik det til at se ret pænt ud. Det var fedt bare at blive kastet ud i det. Jeg fulgtes med Troels ud på alle slags opgaver. Jeg var med til det hele fra græsklipning til at lægge belægningssten, ” siger Thomas.

 

Arbejdet gik godt og det samme gjorde forholdet til de ansatte i firmaet, der består af tre mand inklusive chefen.

 

”Jeg faldt rimeligt godt ind i gruppen. Jeg kunne snakke med dem alle og spørge, hvis der var noget, jeg var i tvivl om. Hver morgen glædede jeg mig til, at jeg skulle afsted.”

 

Thomas nød den friske luft, det fysiske arbejde og reaktionerne fra de tilfredse kunder. Efter praktiktiden var han ikke i tvivl om, at han havde fundet det fag, han vil uddanne sig inden for.

 

”Det var da en rigtig god ide, de fik inde på LO. I det hele taget synes jeg, at det var et godt forløb. Jeg kan godt anbefale det til andre, hvis de har brug for hjælp til at finde ud af, hvad de vil og komme i praktik.”

 

Tog flere omveje

Thomas Rønvig-Henningsen er 21 år og vejen til uddannelsen som anlægsgartner har ikke været snorlige. Det er ikke blevet nemmere af, at han har diagnosen ADD, som også kaldes ”ADHD uden hyper”. I hans tilfælde betyder det, at han kan have svært ved at overskue flere opgaver ad gangen.

 

”Jeg har gået på produktionsskole og på Aarhus Uddannelsescenter, hvor jeg arbejdede i køkkenet, uden jeg egentlig vidste, hvad jeg ville. Jeg kom på kokkeskole, fordi jeg tænkte, jeg skulle være konditor, men det var svært at finde

praktikplads. Jeg har også prøvet bagerfaget af.”

 

Endelig begyndte Thomas på grundforløbet som væksthusgartner og droppede ud der, inden han endelig blev ledt i den retning, der nu ser ud til at være den rigtige.

 

Fakta:

  • Anlægsgartnere etablerer og vedligeholder grønne områder som kirkegårde, parker og private haver

  • De arbejder med sten, fliser, græsser og planter

  • Uddannelsen til varer fire år

  • Den veksler mellem skoleophold og praktik

  • Man kan stoppe efter to år og blive anlægsgartnerassistent

                                                                             Kilde: Jordbrugets Uddannelsescenter